Highlights

Elke maandagavond geven wij toneelles aan tieners uit Zutphen in de Uitwijk.

Ontstaan

Al een poosje wilden Jaco Meedendorp en Inès Kok iets betekenen voor jongeren in Zutphen.
In september 2013 zijn wij in samenwerking met Compassie en Perspectief Zutphen een toneelclub gestart.

Inhoud toneelclub

Binnen een hechte groep van 9 tieners werken we met 2 regisseurs samen aan een zelfgeschreven voorstelling waar iedereen zijn/haar stukje aan bijdraagt. De club is gratis omdat we toneelspelen voor iedereen mogelijk willen maken. Naast toneellessen organiseren we een paar keer in het seizoen thema avonden. Daarin bespreken we met de tieners thema’s als: pesten, gezonde voeding, verslaving. Dit jaar is ons vierde seizoen.

Meerwaarde van theater

Door het toneelspelen leren we tieners verschillende vaardigheden: assertiviteit, stem- en ruimtegebruik, improvisatie, samenspel, tekstverwerking, zang, werken met attributen en muziek. De tieners ontdekken waar hun kracht ligt en werken zo aan talentontwikkeling. De inhoud van de voorstelling gaat over thema’s uit hun eigen leven. Doordat we in het ontwikkelen van het theaterstuk deze thema’s uitvoerig behandelen (bijv. vriendschap, angst overwinnen, eenzaamheid) leren de tieners inhoudelijk van de voorstelling. Wij leren hen verantwoordelijk te zijn voor elkaar en voor de taken die zij hebben. Doordat wij als leidinggevenden de tieners elke week zien ontstaat een hechte band, waardoor zij veel met ons delen en wij hen kunnen helpen met problemen waar zij tegen aan lopen. Wij hebben hierdoor een signaleringsfunctie en verwijzen soms door.

Doelgroep

De doelgroep waar wij in de toneelclub mee werken zijn tieners tussen de 10 en 14 jaar. De meeste van hen komen uit het Waterkwartier of uit de Zuidwijken. Wij richten ons op kwetsbare tieners die extra behoefte hebben aan afleiding, ontspanning, een luisterend oor en soms ook concrete hulp. De tieners hebben talent voor toneel, décor, zang en dans, dit is wisselend per persoon. De groep bestaat voor uit 80% uit meisjes. In de afgelopen jaren hebben we met 20 tieners gewerkt, die meerdere jaren hebben meegedaan. Dit gaf ons de kans om een band op te bouwen en persoonlijk van betekenis voor hen te kunnen zijn.

Betrekken van ouders

De ouders van de tieners brengen wij regelmatig op de hoogte van onze activiteiten. Soms zien wij ouders bij het ophalen en wegbrengen of nemen wij contact met hen op, als er zorgen zijn rondom een tiener. We organiseren met kerst een diner voor hen, die wij samen met de tieners koken. Sommige ouders helpen in de voorbereiding naar de voorstelling. We zien ze vol trots stralen bij de uitvoering van hun zoon of dochter.