Theaterprojecten

Theater-taal project Taka Tuka

Iedere maandagavond komt een groep jongeren samen in wijkcentrum Waterkracht. Dit jaar vanaf september de tweede editie. Na het samen koken van een maaltijd volgt een theaterles. In de lessen ligt de nadruk op taal: voor Nederlandse jongeren om jezelf te leren uit te drukken en te presenteren, voor jongeren die nog niet zolang in Nederland zijn om de taal op een speelse manier eigen te maken. We werken o.a. aan een voorstelling en videoclip.

Initiatiefnemer Inès Kok: ‘Taka Tuka is een eiland waar jongeren zich even op kunnen terug trekken om plezier te hebben, vrienden te maken en persoonlijk te groeien. Er komen hier jongeren van allerlei achtergronden die elkaar vinden in spel en muziek. De verschillen leveren veel grappige gesprekken op en ik zie ze elke week een beetje losserworden.’ Zie ook www.verzien.nl/takatuka en www.instagram.com/taka_tuka_zutphen/ (voor foto’s).

Locatie theater de Hoven 2018-2019


De tweede editie van Theaterproject de Hoven met de theaterproductie Tiggeljong is naar onze mening zeer goed verlopen. Vooral de onderlinge sfeer sprong er voor ons uit. Het samenwerken in dit theaterproject heeft mensen bij elkaar gebracht en dat is mooi om mee te maken.

Het publiek was onder de indruk en de vier voorstellingen waren uitverkocht. In totaal bezochten er bijna 300 personen de voorstellingen. Jan Bos de schrijver van het boek Tiggeljong complimenteerde de regisseur voor de goede weergave van zijn boek en ook zijn dochter reageerde enthousiast. Dit is een groot compliment. Ook voormalige arbeiders in de steenhoven fabriek vonden het een mooi en herkenbaar theaterstuk.

Vanuit de media kreeg dit project niet alleen aandacht van lokale bladen als “de Zutphense Koerier” en “Contact Zutphen- Warnsveld” maar ook “Dagblad van het Noorden”, “Noorderkrant” en de “Groningerkrant” besteden er aandacht aan. We merken dat de lokale geschiedenis voor veel mensen belangrijk is en dat het aandacht verdient. Zie ook https://www.facebook.com/theaterprojectdehoven

Locatie theater de Hoven 2017-2018

Aanmelding Theaterproject de Hoven

Bewoners van de Hoven kwamen tevoorschijn met een unieke theaterroute. ‘Waar ben je’ werd gepresenteerd op 7 verschillende locaties in de Hoven waar het publiek langs liep, onderweg waren er ook de nodige verrassingen. Het verhaal: Mara kan haar dochter Ruth niet vinden op de dag van hun verhuizing. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze bijzondere buren met verrassende verhalen en beseft ze dat ze veel meer kwijt is dan alleen haar dochter. Volg Mara door straten, huizen en tuinen en ontdek het rijke Heufse heden en verleden.

Bekijk hier de trailer

Vreemde vogels 2016-2017

Theaterproject met 5 Nederlandse tieners en 5 ama’s. De thema’s van de voorstelling waren: het verhaal van de ama’s, hun integratie in Nederland en de ontmoeting tussen de verschillende culturen.  Het script kwam tot stand door interviews met ama’s en de inbreng van de acteurs. Het verhaal speelde zich af in een kussenfabriek waar de tieners elkaar tegenkwamen in hun zomervakantie baantje. Tijdens de voorstelling werden de kijkers zich bewust worden van hun attitude tegenover ‘de vreemde ander’ en zagen zij wat er mogelijk is als men de ontmoeting durft aan te gaan.De voorstelling werd in Veenendaal opgevoerd in de theaterzaal van Troubadour.